wat is Aikido

o sensei

O sensei Morihei Ueshiba Stichter van Aikido

 

Aikido is een Japanse krijgskunst die geen competitie kent. Welke leeftijd je ook hebt, je traint op je eigen niveau, zonder te moeten winnen of verliezen, zonder kracht en geweld.Je leert de eeuwenoude, sierlijke bewegingen van de samoerai, schijnbaar gemakkelijk maar uiterst doeltreffend. In geval van nood kan je deze technieken gebruiken om je te verdedigen tegen agressie.

 

 

Harmonie (ai)Ai%201

Harmonie is een gevoel van verbondenheid met alles en iedereen om ons heen. Geen confrontatie, maar éénheid in de beweging met de tegenstander. Door ontspannen te oefenen met contact en afstand leer je ‘in je eigen centrum’, jezelf te blijven.

Levenskracht (ki)Ki%201

Je leidt de kracht in de aanval van de tegenstander door draaiende bewegingen af. Een worp of druk op de gewrichten controleert de agressie van de aanvaller. De houten wapens worden gebruikt om alertheid, timing en vertrouwen te oefenen. Door gedachten en ademhaling te laten samenvloeien benut je de levenskracht in jezelf.

De Weg (do)Do%201

De basis voor aikido-beoefening is het ‘aandachtig aanwezig zijn, met een lege geest’. Deze mentale houding zorgt ook voor het ‘harmonisch’ in het leven staan. Aikido is een weg om hieraan te werken. Het is een eindeloze weg – een leerproces – met steeds nieuwe technieken en inzichten.